Οι κουραμπιέδες και τα μυστικά τους

Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με στέβια
Οκτώβριος 29, 2017
Πολίτικη κουζίνα
Νοέμβριος 5, 2018
Show all

Ο κουραμπιές είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που κρατά τις ρίζες του ονόματός του από την τούρκικη λέξη kurabiye, δηλαδή ξηρό μπισκότο. Το γλύκισμα αυτό, έχει μακραίωνη ιστορία και καταγωγή που χάνεται στα βάθη της Ανατολής, κυρίως της Αραβίας. Επίσης, σύμφωνα με την λαογραφία μας, σερβίρεται όλο το χρόνο όπως το Πάσχα ή και σε γαμήλιες δεξιώσεις.

Κανείς όμως δεν έχει καταφέρει να φάει κουραμπιέ χωρίς να πασπαλιστεί έστω και λίγο με άχνη ζάχαρη, αλλά η νοστιμιά του αξίζει κάθε θυσία. Φυσικά δεν λείπουν ορισμένα μυστικά όπου οφείλεται η ξεχωριστή και ιδιαίτερη αυτή γεύση του. Τα σημαντικότερα συστατικά του είναι το φρέσκο βούτυρο και τα πολλά αμύγδαλα, που το κάνουν ένα τόσο ξεχωριστό γλύκισμα και δε λείπει ποτέ από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Φυσικά, αυτό που πρέπει να προσέξουμε στους κουραμπιέδες είναι να χρησιμοποιήσουμε πολύ καλής ποιότητας υλικά. Έτσι, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο γάλακτος (ή πρόβειο) με τη ζάχαρη και ύστερα προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρώς για να είναι αφράτα. Φροντίζουμε το ψήσιμο να είναι σε χαμηλή θερμοκρασία και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη όταν έχουν κρυώσει εντελώς. Όσον αφορά τη διατήρησή τους, καλό είναι να φυλάγονται σε μεταλλικό κουτί έως τις γιορτινές μέρες που θα κάνουν την πανηγυρική τους εμφάνισή τους στο εορταστικό τραπέζι.

Να σημειωθεί επίσης, ότι όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις παραδοσιακών γλυκών, πολλές περιοχές της Ελλάδας μπορούν να υπερηφανεύονται για τη δική τους ξεχωριστή εκδοχή του κουραμπιέ, η οποία συνήθως στηρίζεται σε συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Και επειδή εύκολα θα αναρωτηθεί κανείς ποιες είναι οι μεταξύ τους διαφορές, η διαφοροποίηση των συνταγών έγκειται κυρίως στον τύπο των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται.

Τις γιορτινές εκείνες μέρες λοιπόν, βάζουμε στο σπίτι μας τη γεύση των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων, πλημμυρίζοντας την κουζίνα και την καρδιά μας με τη μυρωδιά τους.