Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με στέβια

Δωρεά άρτου
Οκτώβριος 8, 2017
Οι κουραμπιέδες και τα μυστικά τους
Δεκέμβριος 12, 2017
Show all

Η ζάχαρη είναι μια οργανική κρυσταλλική, γλυκαντική ουσία, που αποτελείται από απλούς υδατάνθρακες και παράγεται μετά από επεξεργασία διαφόρων φυτών όπως το ζαχαροκάλαμο, αλλά και από δέντρα, όπως ο σφένδαμος, ο κοκοφοίνικας, κλπ., όπως και από δημητριακά. Ωστόσο, αντί για ζάχαρη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως η στέβια.

Υπάρχουν διάφορα είδη ζάχαρης που ίσως δεν γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, η άσπρη ζάχαρη που παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμα και ζαχαρότευτλα, η κρυσταλλική ζάχαρη, η ψιλή ζάχαρη με λεπτότερο κόκκο, η άχνη ζάχαρη που περιέχει και 3% άμυλο αραβοσίτου, η καστανή ζάχαρη που παρασκευάζεται από την πρώτη κρυσταλλοποίηση του χυμού του ζαχαροκάλαμου και γι’ αυτό περιέχει πολύ ζαχαρόζη και τέλος, Σύμφωνα όμως με μελέτες, έχει παρατηρηθεί ότι η ζάχαρη θεωρείται το ίδιο επικίνδυνη για την υγεία και την παχυσαρκία όσο τα κορεσμένα λίπη. Επίσης, το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, οι πονοκέφαλοι, η τερηδόνα, η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην ημερήσια υπερκατανάλωση ζάχαρης.

Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες, όπως είναι η στέβια. Το υποκατάστατο αυτό ζάχαρης εξάγεται από το φυτό στέβια, το οποίο φυτρώνει στη Βραζιλία και την Παραγουάη και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, όπου με την κατάλληλη επεξεργασία έχουμε το εκχύλισμα που χρησιμοποιείται στην διατροφή μας. Η στέβια είναι 200 φορές πιο γλυκιά από μία ίση ποσότητα ζάχαρης και δεν περιέχει θερμίδες και υδατάνθρακες και συνεπώς, συντελεί στον έλεγχο και την απώλεια βάρους.  Είναι επίσης, ένα γλυκαντικό από φυσική πηγή και γι’ αυτό θεωρείται και πιο υγιεινό. Συνίσταται για τους διαβητικούς διότι δεν επηρεάζει καθόλου το σάκχαρο του αίματος. Έχει παρατηρηθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη της τερηδόνας, κάτι που το καθιστά καταλληλότερη από τη ζάχαρη.

Έτσι, η ανακάλυψη της στέβια και η χρήση της με το πέρασμα των χρόνων, έχει ευρεία θετική απήχηση σε πολλές πτυχές της υγείας καθώς συντελεί στην διατήρηση ενός υγιεινού διαιτολογίου, χωρίς στερήσεις, και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση θεμάτων που προβλημάτιζαν από την κατανάλωση ζάχαρης. Η χρήση της επεκτείνεται σε ολοένα και σε περισσότερα προϊόντα και είναι η κατάλληλη ακόμα και για οικιακή χρήση.